Бакалярос

Бакалярос

В Гърция с думата бакалярос или вакалаос наричат две различни риби, които си приличат, но са от различни семейства. Едната, за която е по-правилно да се използва думата вакалаос от наименованието на рибата на испански bacahlau е атлантическлата треска (Gadus morhua), която се предлага на пазара консервирана в сол.

Риба треска със сос скордаля – Бакалярос скордаля
На 25 март в Гърция във всяка къща по традиция се приготвя бакалярос и скордаля. Този обичай се свързва с религията, тъй като по време на Великденските пости църкавата позволява на вярващите да ядат риба само два пъти, на Благовещение и на Цветница.

Защо обаче този вид риба? Осолената риба треска е вписана в традиционната гръцка кухня от много години насам, тя не в гръцки продукт и се внася в страната от 17 век. Причината е чисто практическа. Можела да бъде транспортирана и съхранявана без проблем и да задоволява нуждите на населението в планинските части на страната, които нямали достъп до прясна риба. Поради тази причина била наречена още „планинска риба”. Същевременно цената й била достъпна за всеки джоб и се считала за народна храна. В днешни дни уловът й намалява поради изчезване, а цената й е доста покачена.в сравнение с миналото.

По разказите на местни жители в Месиния, класическо мезе за узо и вино в кафенетата било вакалаос, който само измивали от солта, режели на тънки филенца, запичали на плочата на стофа ( печка с дърва, служи за отопление и за готвене) и овкусявали със зехтин и сок от лимон.

В Гърция е еднакво известен и с двете имена. По правилно е разбира се да се използва названието Вакалаос, тъй като с това име той е станал известен почти навсякъде по свеата. Името му произхожда от португалското (bacalhau). Португалските и испанските мореплаватели първи са започнали да го използват като търговски продукт. Те често са кръстосвали студените северни морета. Обработката му със сол и изсушаване е открита от тях (около 1400г). По късно (1640г.) този метод станал познат на норвежците. Осоляването ставало на корабите, а изсушаването върху скалите, през пролетта.

Price: 18.90 лв.

“Бакалярос” has been added to your cart. View cart
An error occurred. Please try again later.

Portion Size

  • 1 кг.