Сафрид, беломорски

Сафрид, беломорски

Сафридите (Trachurus) са род хищни соленоводни пасажни риби от семейство сафридови. Съществуват над 15 вида, които са разпространени в Атлантическия океан, Тихия океан, Индийския океан и в прилежащите им морета. В Черно море се среща подвида Черноморски сафрид (Trachurus mediterraneus ponticus), който се храни с хамсия, цаца, попчета и ракообразни. В зависимост от средата, която обитава, сафридът достига размер до 45 cm.

Сезонност в улова и екология[редактиране | редактиране на кода]
Няма забранен сезон за улов на сафрид поради твърде дългия размножителен период. Минималният размер допустим за улов е 12 cm. 100 грамовите рибки са обикновено с дължина около 23 cm. Сафридът не трябва да бъде голям. Към момента сафридът е на второ място по количество промишлен улов в Черно море след цацата. Сафридът има дълга продължителност на живота – достига до 15 години, като за това време може да достигне до 35 – 40 cm дължина и да натрупа около 500 g телесна маса. Най-големият сафрид е уловен в Torbay, Англия и е тежал 1,5 kg.

Класификация, осебености и ареал[редактиране | редактиране на кода]
Сафридът е от семейство “Carangidae”, което е в близка родственост с тези на лефера и на лаврака. Главата на сафрида е голяма и е приблизително една четвърт от общата дължина на рибата. Когато сафрида е току-що уловен, кожата на горната част на тялото и главата са тъмно сиво-сини и със зеленикави оттенъци; долната част на тялото и главата са сребристо бели, с метален блясък и виолетов отенък, а коремът е бял. Тъмното петно на ръба на капака на хрилете е друга отличителна маркировка на сафрида. Ситния сафрид наричат граца, а едрия – хаймана. Виж за локалните и чуждите имена на сафрида.

Сафридът се среща във водите от островите Кабо Верде до Гибралтарския проток, включително и в Средиземно и Черно море и на север по протежение на Атлантическия океан и Северно море. Сафридът е най-труден за улов по време на размножителния период, тъй като тогава рибките са разпръснати или са в малки групи. По-големите риби сафрид мигрират като пътуват на север през лятото и могат да достигнат чак до норвежкото крайбрежие на Северно море през септември. На север сафрида зимува по ръба на континенталния шелф от Ирландия към Бискайския залив, Северно море и Ламанша.

Price: 9.20 лв.

“Сафрид, беломорски” has been added to your cart. View cart
An error occurred. Please try again later.

Portion Size

  • 1 кг.