Скумрия, Норвегия

Скумрия, Норвегия

Скумрията (Scomber scombrus) е морска риба от разред костурови.
Достига до 50 cm. Рекордът е 1,2 kg и е постигнат в региона на Тронхайм, Норвегия[2]. Разпространена е в Атлантическия океан и свързаните с него морета – Балтийско, Средиземно и др.
Черноморската скумрия зимува в Мраморно море, в Черно море идва за изхранване. Край българските брегове минава през април – юни (тогава се лови и суши за чирози) и се връща през септември – януари, охранена и висококачествена. Черноморската скумрия е едно от застрашените животни в Черно море.
Кратка история на скумрията
Скумрията е една от най-важните риби за оцеляването на крайморските и крайокеанските древни народи в Европа. Ловът и? с мрежи в Средиземно море и в Мраморно море е бил изключително резултатен. Някои историци дори я наричат „рог на изобилието“ заради големите и? пасажи.
В днешно време, заедно с риба тон и херингата, скумрията е една от най-масово консумираните риби в световен мащаб. Ловът и развъждането и? изгражда важна част от износните икономики на повечето страни около Средиземно море и Атлантическия океан .
Ориентировъчно съдържание на 100 g:
Продукт Калоричност, kcal
белтъчини, g мазнини, g
Обикновена скумрия 205 18,6 14,2
Испанска скумрия 139 19,4 6,4
Кралска скумрия 105 20,4 2
• витамини: добър източник е на витамините B3, B5, B6
• минерали: добър източник е на минералите калий, фосфор и селен
• може да съдържа живак, други тежки метали и замърсители

Price: 8.50 лв.

“Скумрия, Норвегия” has been added to your cart. View cart
An error occurred. Please try again later.

Portion Size

  • 1 кг.